8 − 10 porcí
oháňka
- 1 hovězí oháňka
- 4 mrkve
- ½ celeru
- 3 petržele
- 2 cibule
- 1 větší brambor
- petrželová nať
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- olej
- voda
Oháňku nasekáme a spolu s nahrubo nakrájenou zeleninou ji opečeme ve velkém hrnci na oleji. Do základu přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu. Zmírníme a pozvolna vaříme doměkka.
Když je maso měkké, vývar scedíme a zredukujeme, abychom získali ještě silnější vývar.
Z oháňky obereme maso, zeleninu vyjmeme, očistíme od koření a vložíme ji do zredukovaného vývaru a rozmixujeme na hladkou šťávu. Do hotové polévky vkládáme pečenou zeleninu.
pečená zelenina
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 2 vařené červené řepy
- 1 lžíce krupicového cukru
- sůl
- slunečnicový olej
Zeleninu nakrájíme na proužky a klínky, zasypeme cukrem, osolíme, zakápneme olejem. Nemícháme mrkev a petržel s červenou řepou, aby je neobarvila.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Zdroj: Vařené maso z hovězí oháňky v silném masovo-zeleninovém krému s pečenou zeleninou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1661-varene-maso-z-hovezi-ohanky-v-silnem-masovo-zeleninovem-kremu-s-pecenou-zeleninou/ [On-line 29.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář