Potřebujeme:
- 1500 g hovězího uzeného jazyka
- 150 g kořenové zeleniny
- 2 cibule
- 4 ks bobkového listu
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- 1 sardelovou pastu nebo 10 ks sardelí
- 100 g másla
- 1 jarní cibulka
- 1 l vývaru z jazyka
- šťávu z 1 citronu
- 125 ml smetany 33%
Hovězí jazyk vložíme do papiňáku, přidáme vařící vodu, kořenovou zeleninu, koření, sůl a pozvolna vaříme doměkka. Uvařený jazyk zprudka ochladíme a pak zbavíme kůže. Sardelovou pastu promícháme s měkkým máslem, dáme na fólii a zavineme do ruličky, kterou dáme do ledničky vychladit.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, podlijeme zredukovaným vývarem, povaříme a procedíme. Do hotové omáčky přidáme smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo, vymixujeme a přelíváme jí jazyk nakrájený na plátky.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/vareny-hovezi-jazyk-8-7-2010.html
Poslední tip, trik či komentář