reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vázaný steak

Ingredience
na steak:

  • minutkové maso vhodné k přípravě steaku (hovězí, kuřecí) 1 kg
  • plátky anglické slaniny 100 g
  • olivový olej 1 dávka

na pečenou zeleninu:

  • nové brambory 1 kg
  • malá cuketka 3 kusy
  • střední mrkve 3 kusy
  • cibule 3 kusy
  • česnek 2 paličky
  • celer 1 kus
  • olivový olej 1 dávka
  • čerstvě namletý pepř 1 špetka
  • hrubozrnná sůl 1 dávka
  • čerstvý rozmarýn 1 dávka

na česnekové bagetky:

  • bagetky k dopékání 5 kusů
  • česnek 1 palička
  • máslo 125 g

na omáčky ke steakům:

  • zelený pepř 15 kuliček
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • bílé víno 100 ml
  • kus másla 1 dávka
  • rajčatové pyré 100 g
  • červené víno 100 ml
  • brusinky 3 lžíce
  • přírodní cukr 1 lžíce
  • sůl 1 špetka

1. Maso nakrájíme na výšku anglické slaniny (dle chuti můžeme kombinovat i více druhů masa – skládat kousky k sobě). Zabalíme pevně do anglické slaniny a okolo uděláme obruč z tvrdého alobalu. Zprudka opečeme na pánvi na olivovém oleji po obou stranách (výpek z masa si ponecháme pro přípravu omáčky). Maso přendáme na pečicí papír a necháme v troubě předehřáté asi na 100 stupňů čtvrt hodiny dojít. Servírujeme s opečenou zeleninou, zapečenými bagetkami, popř. dle chuti s omáčkami.

2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na rovnoměrné měsíčky (nové brambory stačí oprat a rozčtvrtit), česnek rozdělíme na stroužky. Dáme do velké mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme snítky čerstvého rozmarýnu, přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme, aby se zelenina obalila v oleji a spojila s kořením. Přendáme na plech s pečicím papírem, posypeme umletým pepřem a namletou hrubozrnnou solí a pečeme v troubě cca 20 minut při 180 stupních.

3. Česnek utřeme se solí a rozpustíme v hrnečku s máslem. Natřeme na rozpůlené bagetky a pečeme při 200 stupních cca 10–12 minut. Servírujeme k masu a zelenině.

4. Pepřová omáčka: Do výpeku z masa nalijeme bílé víno a smetanu. Necháme dvě minuty provařit, přidáme pepř, dosolíme, případně zahustíme jíškou. Kuličky zeleného pepře krátce opečeme na másle, zalijeme výpekem z masa, podusíme a přidáme smetanu.

5. Omáčka s červeným vínem a brusinkami: Výpek z masa, a rajčatové pyré mícháme do zhoustnutí, zalijeme vínem a počkáme, až se víno odpaří. Přidáme brusinky a dochutíme cukrem a solí.

Zdroj: Vázaný steak; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vazany-steak  [On-line 22.06.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.