- 500 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- špetku soli
- citrónovou kůru
- 150 g másla
- rybízovou zavařeninu
- smetanu ke šlehání
Z droždí, 1 lžičky mouky, 1 lžičky cukru a trochy vlahého mléka zadělejte kvásek. Pak utřete cukr s máslem, vejcem a citrónovou kůrou do pěny. Přidejte prosetou mouku, špetku soli a vykynutý kvásek. Těsto důkladně propracujte. Pak je přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujte z něj větší kolečka, která nechte ještě chvíli kynout. Pak v kastrolu rozehřejte máslo, vložte do něj vdolečky – do každého udělejte důlek. Smažte nejprve pod pokličkou, až vdolek obrátíte, pokličku sejměte. Po vychladnutí naplňte důlky zavařeninou a ozdobte šlehačkou. Můžete ozdobit i strouhaným tvarohem.
Poslední tip, trik či komentář