na těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
400 ml mléka
40 g droždí
130 g cukru krystal
3 vejce
120 g másla
1 citron
špetka soli
olej na smažení
na dokončení:
- moučkový cukr
povidla
měkký tvaroh
šlehačka
tvrdý tvaroh
Z části teplého mléka, droždí, trochy cukru a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navršíme ostatní suroviny kromě zbytku mléka. Tedy všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, povolené máslo, citronovou kůru a špetku soli. Až kvásek vykyne, zaděláme za postupného přilévání mléka pevné hladké těsto. Necháme ho vykynout, poté ho přetužíme a vyválíme z něj asi centimetr silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka. Ta po vykynutí uprostřed promáčkneme a v rozpáleném oleji zvolna usmažíme z obou stran do zlatova. Hotové vdolky pocukrujeme, ozdobíme povidly, měkkým tvarohem s cukrem a šlehačkou, a zasypeme nastrouhaným tvrdýmtvarohem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/353-vdolky/
Poslední tip, trik či komentář