Suroviny
- hladká mouka 500 g
- máslo 50 g
- žloutek 5 ks
- cukr 50 g
- rum 1 lžíce
- droždí 30 g
- sůl
- tuk na smažení
- vlažné mléko 250 ml
Na ozdobu:
- tvaroh, s vanilkovým cukrem, popř. troškou smetany na rozředění
- marmeláda
- povidla
Máslo a cukr vyšleháme do pěny, poté přidáme postupně žloutky, vsypeme mouku, kterou trošku osolíme,a přidáme zbylé ingredience (kvásek – stejný postup jako u housek),vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout.
Po vykynutí rozválíme těsto na moukou posypané desce na tloušťku 2–3 cm a vykrajujeme kolečka skleničkou. Kolečka necháme tak deset minut kynout. Do vykynutých koleček uděláme dolík, pak vkládáme do rozpuštěného tuku, smažíme pod pokličkou dozlatova(přibližně 2–3 minuty) z každé strany.
Usmažené vdolky dáme na ubrousek, ať to není tak mastné. Zdobíme marmeládou nebo povidly a vyšlehaným tvarohem s cukrem.
Zdroj: Vdolky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vdolky [On-line 29.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář