4 porce
- 600 g vepřové panenky
- snítka tymiánu
- mletý pepř
- asi 16 plátků anglické slaniny
Vepřovou panenku očistíme od blan a opepříme. Anglickou slaninu vyskládáme na potravinářskou folii, na spodní kraj položíme panenku, dobře zabalíme a dáme do trouby vyhřáté na 80 °C na 30 min. Téměř hotovou panenku rozbalíme z folie a ještě zprudka opečeme na pánvi a necháme chvilku odstát.
Mačkaná zelenina
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g cibule
- 150 g řapíkatého celeru
- voda na uvaření
- sůl
- 50 g másla
- pažitka
- mletý pepř
Zeleninu nakrájíme na kusy a vaříme doměkka (téměř rozvaříme), poté ji scedíme, opečeme na másle, osolíme, opepříme a přimícháme nasekanou pažitku.
Šalotková omáčka
- 200 g šalotky
- 200 ml bílého vína
- 100 g másla
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
Šalotku nasekáme najemno a zpěníme na časti másla, přidáme nasekaný tymián, zalijeme vínem a krátce necháme povařit, nakonec přidáme zbytek másla a metličkou omáčku spojíme, osolíme, opepříme a můžeme servírovat.
Zdroj: Ve slanině balená vepřová panenka s mačkanou kořenovou zeleninou a šalotkovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1783-ve-slanine-balena-veprova-panenka-s-mackanou-korenovou-zeleninou-a-salotkovou-omackou/ [On-line 11.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář