Ingredience
- vejce 5 kusů
- šunka 100 g
- ocet 1 lžíce
holandská omáčka:
- žloutek 2 kusy
- máslo 70 g
- půlka citronu 1 dávka
- půl lžíce octa 1 dávka
- bílý pepř 1 špetka
- smetana ke šlehání 500 ml
- sůl 1 špetka
bramborová galetka:
- menší brambora 1 kus
- menší mrkev 1 kus
- tvrdý sýr 15 g
- sůl 1 špetka
- olej 1 lžíce
- máslo 1 oříšek
1. Nejprve si uděláme holandskou omáčku. Do smetany přidáme ocet, citrón, sůl a pepř, zamícháme a krátce povaříme, odstavíme a dáme zchladit. Do misky dáme žloutky, přidáme vychlazenou smetanu a metličkou začneme šlehat, až směs začne tuhnout. Pak pomalu přidáme rozpuštěné máslo a stále šleháme do konzistence „majonézy“, poté případně ještě dochutíme.
2. Galetka: Brambory a mrkev nastrouháme, osolíme, přidáme nastrouhaný sýr, směs dobře promícháme a vytvoříme placičky. Na ně položíme kousek másla a na rozehřátém oleji opečeme z obou stran (galetky pečeme pod pokličkou 10 minut z každé strany).
3. Ztracené vejce: Do kastrůlku dáme vařit vodu, ocet dáme do misky, kam vyklopíme vejce. Až se voda začne vařit (pobublávat – mírný var), vyklopíme vejce i s octem, vaříme 3 až 6 minut. Vejce vyndáme, položíme na galetku, obložíme plátkem šunky, lehce osolíme a polijeme holandskou omáčkou. Před servírováním vejce rozřízneme.
Zdroj: Zapečené lodičky plněné kuřecím masem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vejce-benedikt-se-sunkou-holandskou-omackou [On-line 07.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář