reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vejce Benedikt se šunkou a holandskou omáčkou

Ingredience

  • vejce 5 kusů
  • šunka 100 g
  • ocet 1 lžíce

holandská omáčka:

  • žloutek 2 kusy
  • máslo 70 g
  • půlka citronu 1 dávka
  • půl lžíce octa 1 dávka
  • bílý pepř 1 špetka
  • smetana ke šlehání 500 ml
  • sůl 1 špetka

bramborová galetka:

  • menší brambora 1 kus
  • menší mrkev 1 kus
  • tvrdý sýr 15 g
  • sůl 1 špetka
  • olej 1 lžíce
  • máslo 1 oříšek

1. Nejprve si uděláme holandskou omáčku. Do smetany přidáme ocet, citrón, sůl a pepř, zamícháme a krátce povaříme, odstavíme a dáme zchladit. Do misky dáme žloutky, přidáme vychlazenou smetanu a metličkou začneme šlehat, až směs začne tuhnout. Pak pomalu přidáme rozpuštěné máslo a stále šleháme do konzistence „majonézy“, poté případně ještě dochutíme.

2. Galetka: Brambory a mrkev nastrouháme, osolíme, přidáme nastrouhaný sýr, směs dobře promícháme a vytvoříme placičky. Na ně položíme kousek másla a na rozehřátém oleji opečeme z obou stran (galetky pečeme pod pokličkou 10 minut z každé strany).

3. Ztracené vejce: Do kastrůlku dáme vařit vodu, ocet dáme do misky, kam vyklopíme vejce. Až se voda začne vařit (pobublávat – mírný var), vyklopíme vejce i s octem, vaříme 3 až 6 minut. Vejce vyndáme, položíme na galetku, obložíme plátkem šunky, lehce osolíme a polijeme holandskou omáčkou. Před servírováním vejce rozřízneme.

Zdroj: Zapečené lodičky plněné kuřecím masem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vejce-benedikt-se-sunkou-holandskou-omackou [On-line 07.06.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.