(cca 4 porce)
- 50 g tmavé čokolády
150 g bílé čokolády
na krémovou náplň:
- 50 g jahod
2 lžíce bílého jogurtu
120 g šlehačky
ztužovač šlehačky
na vanilkovou omáčku:
- 250 ml mléka
250 ml smetany
3 žloutky
35 g kukuřičného škrobu nebo pudinkového prášku
vanilkový lusk
cukr dle chuti
na omáčku z lesního ovoce:
- borůvky, ostružiny (maliny, lesní jahody)
červené víno
cukr
mletý badyán
pomerančová kůra
škrobová moučka (solamyl)
Formy na vajíčka, do kterých jsme udělali několik tahů štětcem, namočeným v roztavené tmavé čokoládě, dáme vychladit a poté je naplníme roztavenou bílou čokoládou. Tentokrát chladíme jen chvíli, aby ztuhla pouze tenká krusta na povrchu formiček. Přebytečnou čokoládu slijeme a zarovnáme hrany.
Zatímco se budou formy znovu chladit, aby čokoláda dokonale ztuhla, připravíme si krémovou náplň: Rozmixované jahody smícháme se ztužovačem šlehačky a jogurtem a opatrně přimícháme našlehanou smetanu. Krémem naplníme půlky ztuhlých vajíček a naposledy je dáme vychladit. Poté je vyklepneme z formy a spojíme. Pokud vajíčka zespodu nahřejeme a postavíme na vychlazený talíř, zůstanou stát v dokonale efektní poloze. Pak už stačí jen přidat vanilkovou omáčku a omáčku z lesního ovoce, dozdobit čerstvým ovocem a mátou a přímo neodolatelná lahůdka je hotová.
Vanilková omáčka:
Ve smetaně a polovině mléka vyvaříme vanilkový lusk a zahustíme zálivkou ze žloutků, zbytku mléka, cukru a kukuřičného škrobu. Provaříme, necháme vychladnout.
Omáčka z lesního ovoce:
Do vařící vody přidáme červené víno, polovinu borůvek, ostružin a celou směs přivedeme k varu. Podle chuti osladíme, okořeníme špetkou mletého badyánu a nastrouhanou pomerančovou kůrou a jemně zahustíme zálivkou ze solamylu a vody. Pořádně provaříme, přisypeme zbytek ovoce a dáme vychladit.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/113-velikonocni-cokoladova-vajicka/
Poslední tip, trik či komentář