reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Velikonoční čokoládová vajíčka

(cca 4 porce)

  • 50 g tmavé čokolády
    150 g bílé čokolády

na krémovou náplň:

  • 50 g jahod
    2 lžíce bílého jogurtu
    120 g šlehačky
    ztužovač šlehačky

na vanilkovou omáčku:

  • 250 ml mléka
    250 ml smetany
    3 žloutky
    35 g kukuřičného škrobu nebo pudinkového prášku
    vanilkový lusk
    cukr dle chuti

na omáčku z lesního ovoce:

  • borůvky, ostružiny (maliny, lesní jahody)
    červené víno
    cukr
    mletý badyán
    pomerančová kůra
    škrobová moučka (solamyl)

Formy na vajíčka, do kterých jsme udělali několik tahů štětcem, namočeným v roztavené tmavé čokoládě, dáme vychladit a poté je naplníme roztavenou bílou čokoládou. Tentokrát chladíme jen chvíli, aby ztuhla pouze tenká krusta na povrchu formiček. Přebytečnou čokoládu slijeme a zarovnáme hrany.
Zatímco se budou formy znovu chladit, aby čokoláda dokonale ztuhla, připravíme si krémovou náplň: Rozmixované jahody smícháme se ztužovačem šlehačky a jogurtem a opatrně přimícháme našlehanou smetanu. Krémem naplníme půlky ztuhlých vajíček a naposledy je dáme vychladit. Poté je vyklepneme z formy a spojíme. Pokud vajíčka zespodu nahřejeme a postavíme na vychlazený talíř, zůstanou stát v dokonale efektní poloze. Pak už stačí jen přidat vanilkovou omáčku a omáčku z lesního ovoce, dozdobit čerstvým ovocem a mátou a přímo neodolatelná lahůdka je hotová.

Vanilková omáčka:
Ve smetaně a polovině mléka vyvaříme vanilkový lusk a zahustíme zálivkou ze žloutků, zbytku mléka, cukru a kukuřičného škrobu. Provaříme, necháme vychladnout.

Omáčka z lesního ovoce:
Do vařící vody přidáme červené víno, polovinu borůvek, ostružin a celou směs přivedeme k varu. Podle chuti osladíme, okořeníme špetkou mletého badyánu a nastrouhanou pomerančovou kůrou a jemně zahustíme zálivkou ze solamylu a vody. Pořádně provaříme, přisypeme zbytek ovoce a dáme vychladit.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/113-velikonocni-cokoladova-vajicka/

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


devět − 2 =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.