- 400 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 lžíce sójové mouky
- 30 g droždí
- 80 g moučkového cukru
- asi 1,5 dl mléka
- sůl
- 1,5 vejce
- 80 g tuku
- špetka muškátového oříšku
- 50 g rozinek
- 2 lžíce rumu, ½ vejce a 1 lžíce kondenzovaného mléka na potření
- 50 g mandli
- tuk na plech
Mouku se sójovou moukou prosejeme do mísy. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a s trochou vlažného mléka rozmícháme na zahoustlé těstíčko. Hrnek přikryjeme a když droždí vykyne, přendáme je k proseté mouce, doplníme vejcem, solí, nastrouhaným oříškem, po částech přidáváme vlažné mléko a rozehřátý prochladlý tuk a vypracujeme tužší těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme je kynout. Mezi kynutím je jednou krátce propracujeme. Propláchnuté rozinky zalijeme rumem. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme rozinky a těsto upravíme na bochánek, nebo z něj uděláme dva menší bochánky. Pergamenový papír potřeme tukem a vyložíme jim plech. Na papír přendáme bochánek a necháme jej ještě asi 10 minut kynout. Mezitím spaříme a sloupneme mandle a nakrájíme je na nudličky. Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem, vprostřed nůžkami nastříhneme do křížku a posypeme mandlemi (část mandlí můžeme také zároveň s rozinkami přidat do těsta), vložíme do dobře vyhřáté trouby, po 5 minutách příkon tepla zmírníme a pečeme asi 30—35 minut. Dozlatova upečený mazanec pocukrujeme.
Poslední tip, trik či komentář