10 kusů
Malé jednoporcové mazanečky jsou rozkošné, malé a voňavé. Chutnají samotné i pomazané máslem, zůstávají dlouho vláčné.
- ½ kg polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- asi 3 dl mléka
- 70 g másla
- 50 g sádla
- špetka soli
- špetka muškátového květu
- citronová kůra
- 100 g rozinek máčených v rumu
- 100 g loupaných mandlí
Na potření
- 50 g přepuštěného másla
- 20 g krupicového cukru
- 2 dl vody
- podle chuti moučkový cukr na posypání
Připravíme kynuté těsto s rozinkami a mandlemi.
Droždí v míse rozetřeme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, vmícháme lžíci mouky a přikryté necháme vyběhnout.
Poté přidáme rozpuštěné a vlažné máslo se sádlem, sůl, muškátový květ, dobře promísíme. Těsto necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě, během kynutí dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných částí a tvarujeme malé bochánky – mazance.
Navrchu každého nařízneme křížek, necháme ještě kynout na vymaštěném plechu, potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.
Zdroj: Velikonoční mini mazance; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1073 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář