reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Velikonoční mini mazance

10 kusů

Malé jednoporcové mazanečky jsou rozkošné, malé a voňavé. Chutnají samotné i pomazané máslem, zůstávají dlouho vláčné.

  • ½ kg polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 3 dl mléka
  • 70 g másla
  • 50 g sádla
  • špetka soli
  • špetka muškátového květu
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek máčených v rumu
  • 100 g loupaných mandlí

Na potření

  • 50 g přepuštěného másla
  • 20 g krupicového cukru
  • 2 dl vody
  • podle chuti moučkový cukr na posypání

Připravíme kynuté těsto s rozinkami a mandlemi.

Droždí v míse rozetřeme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, vmícháme lžíci mouky a přikryté necháme vyběhnout.

Poté přidáme rozpuštěné a vlažné máslo se sádlem, sůl, muškátový květ, dobře promísíme. Těsto necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě, během kynutí dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných částí a tvarujeme malé bochánky – mazance.

Navrchu každého nařízneme křížek, necháme ještě kynout na vymaštěném plechu, potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.

Zdroj: Velikonoční mini mazance; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1073 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.