Suroviny
- cuketa 1 ks
- cibule 1 ks
- olivový olej
- kýta 1 kg
- bylinky (tymián, rozmarýn, oregano)
- česnek
- červená paprika 1 ks
- grilovací koření
- sůl
- pepř
- brambory 1 kg
- máslo
- pažitka
- mrkev 1 ks
Plátky vepřové kýty naložíme přes noc do bylinek, koření a olivového oleje a dáme rozležet do lednice.
Na druhý den maso prudce osmažíme ze všech stran na pánvi a po zatáhnutí je vložíme do zapékací mísy s víkem a dáme péct do předehřáté trouby na cca 120 stupňů na zhruba hodinu.
Mezitím si v osolené vodě uvaříme brambory. Měkké brambory rozšťoucháme s máslem a pažitkou.
Nakonec si připravíme pečenou zeleninu. Mrkev, cuketu a papriku si nakrájíme třeba na proužky, které pokapeme olivovým olejem, a přidáme do trouby ke konci pečení k masu. Podáváme s dipem.
Zdroj: Vepřová bylinková kýta, šťouchané; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-bylinkova-kyta-stouchane [On-line 22.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář