Suroviny
- vepřová krkovice 5 plátků
- olej 6 lžic
- cibule 1 ks
- cukr 80 g
- balzamikový ocet 8 cl
- voda 1 dl
- chilli paprička 1 ks
- drcený kardamon 1/2 lžičky
- sezamová semínka 6 lžic
- mletá paprika
- půl citronu (šťáva a kůra)
- sůl
- mletá káva 2 lžičky
Na plněnou cuketu:
- velká cuketa 1 kg
- starší rohlík 1 ks
- malý lilek 1 ks
- malá cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- červená paprika 1 ks
- tymián
- balkánský sýr 100 g
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- Na bramborovou kaši:
- brambory 1 kg
- smetana (30%) 2 dl
- máslo 100 g
- čerstvý rozmarýn
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme balzamikovým octem, vodou a necháme povařit. Do směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, drcený kardamom, nasucho opražené sezamové semínko, mletou papriku a sůl. Směs necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout.
Do marinády vmícháme mletou kávu, vložíme kotlety a marinujeme 24 hodin. Marinovanou krkovici orestujeme, zalijeme trochou vývaru a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 45minut.
Na plněnou cuketu: Rohlík nakrájíme na drobné kostičky a opečeme nasucho v pánvi. Vyjmeme.Lilek a papriku nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. V hlubší pánvi na olivovém oleji opečeme zeleninu, přidáme tymián, kostičky rohlíku, nadrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zamícháme a vložíme do podélně rozkrojené, předpečené cukety.
Zdroj: Vepřová krkovička pečená v kávové marinádě; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-krkovicka-pecena-v-kavove-marinade [On-line 28.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář