Ingredience
- vepřová krkovice bez kosti 5 plátků
- malé brambory 1 kg
na švestkovou omáčku:
- švestková povidla 230 g
- hladká mouka 100 g
- olej 20 ml
- koření na krkovici 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Naklepané plátky krkovice osolíme, opepříme a okořeníme, vložíme do pekáče, podlijeme asi dvěma deci vody a dáme péct na 180–200 °C. Pak zmírníme teplotu a dopékáme asi tři hodiny. Krkovici hlídáme, aby se nám nepřipalovala, popřípadě podléváme vodou.
2. Mezitím si oškrábeme brambory a necháme je kvůli vzhledu vařit vcelku, dokud nezměknou. Stačí asi 25 minut před servírováním.
3. Na švestkovou omáčku si nejprve z oleje a mouky uděláme jíšku, aby byla krásně zlatá. Postupně přimícháme 500 ml studené vody a přidáme povidla. Osolíme, mícháme, aby se nám neudělaly žmolky, a omáčka byla krásně hladká. Necháme provařit a můžeme podávat.
Zdroj: Vepřová krkovička s bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-krkovicka-s-bramborem [On-line 12.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář