Ingredience
- vepřová panenka ze středu 1 kg
- kvalitní slanina 12 plátků
- drůbeží vývar 100 ml
- slunečnicový olej 1 dávka
- krupicový cukr 40 g
- červený vinný ocet 50 ml
- kus másla 1 dávka
- brambory 800 g
- červená cibule 5 kusů
- sůl 1 špetka
1. Dvousetgramové špalíčky vepřové panenky pevně zabalíme do slaniny a necháme chvíli odležet.
2. Cibuli nakrájíme na slabé plátky a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme cukr a ocet a varem redukujeme až do zhoustnutí. Dochutíme špetkou soli.
3. Panenku položíme na rozpálenou pánev a na dvou lžících oleje opékáme ze všech stran, dokud není slanina dozlatova. Poté podlijeme vývarem, přivedeme k varu a pánev odstavíme. Maso necháme pod pokličkou odpočinout asi pět minut.
4. Do zredukovaného vývaru přidáme lžičku másla. Vzniklým sosem panenku přelijeme. Podáváme se zkaramelizovanou cibulí a ideálně se šťouchanými brambory, do nichž přimícháme jarní cibulku a máslo.
Zdroj: Vepřová panenka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-7 [On-line 06.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář