Ingredience
- vepřová panenka 1 kg
- olivový olej 1 dávka
- brambory 600 g
- mrkev 3 kusy
- kus másla 1 dávka
- mléko 200 ml
lišková omáčka:
- malá cibule 1 kus
- smetana 1 kus
- houby lišky 1 dávka
- suché bílé víno 50 ml
- mouka 1 lžíce
- ořech másla 1 dávka
- sůl a pepř 0 špetek
pepřová omáčka:
- zrníčka naloženého zeleného pepře 1 dávka
- malá cibule 1 kus
- hladká mouka 1 lžíce
- ořech másla 1 dávka
- sůl 1 špetka
1.Vepřovou panenku si naložíme do olivového oleje, soli a pepře.Před podáváním panenku osmahneme na pánvičce zprudka asi pět minut z každé strany, poté maso necháme chvilku odležet. Porcujeme až před podáváním, aby zůstalo maso šťavnaté.
2. Na pyré si uvaříme oškrábané brambory společně s očištěnou mrkví. Poté rozmixujeme a přidáme na zjemněnímáslo a trochu horkého mléka. Dochutíme solí.
3. Lišková omáčka: Na másle si orestujeme cibulku, lišky, zalijeme suchým bílým vínem a necháme vyvařit alkohol a trochu zredukovat. Poté zalijeme půlkou smetany, osolíme, opepříme a ke konci zahustíme francouzskou kuličkou (kouskem másla obaleným v hladké mouce). Necháme chvilku provařit, až se máslo rozpustí.
4. Pepřová omáčka: Osmahneme si cibulku,přidáme kuličky naloženého pepře a zalijeme druhou půlkou smetany. Dochutíme, podle potřeby i opepříme a opět zahustíme tzv. francouzskou kuličkou.
Zdroj: Vepřová panenka, mrkvové pyré; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-mrkvove-pyre [On-line 11.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář