Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- čerstvé lišky nebo jiné houby 250 g
- cibule 3 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- brambory 1 kg
- tymián
- kus másla
- sůl
- pepř
Vepřovou panenku vcelku zprudka orestujeme na rozpálené pánvi na kapce oleje (minutku z každé strany), aby se zatáhla a nepustila šťávu. V žádném případě nekrájejte na plátky, jinak bude maso vysušené! Poté stáhneme plamen a pomalu panenku orestujeme. Pak maso necháme dvě minutky „odpočinout“. Pánev nevyplachujeme a na ní orestujeme zprudka cibulku a lišky do zlatova. Poté zalijeme smetanou a necháme provařit, dokud smetana nezhoustne. Dochutíme sójovou omáčkou a podáváme.
Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory rozmačkáme a promícháme s orestovanou cibulkou na másle a tymiánu.
Zdroj: Vepřová panenka na čerstvých liškách ve smetanovém přelivu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-na-cerstvych-liskach-ve-smetanovem-prelivu [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář