Suroviny
- vepřová panenka 400 g
- polotučná hořčice 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- zelený pepř
- červená cibule 1 ks
- rozmarýn pár snítek
- červené víno na podlití
- brusinky
- hladká sůl
Gratinované brambory
- nové brambory 800 g
- máslo
- sladká smetana 250 g
- česnek 2 stroužky
- parmezán 100 g
- sůl
Omytou a osušenou panenku zbavíme přebytečných blan, potřeme ji směsí česneku, hořčice a olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme na minimálně 30 minut odležet do chladu. Pak ji zprudka ze všech stran opečeme na pánvi, přendáme do zapékací mísy a zasypeme tence pokrájenou cibulí. Podlijeme červeným vínem smíchaným s brusinkovým džemem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut. Poté panenku obrátíme, přidáme pár snítek rozmarýnu a přiklopené ještě 20 minut dopečeme. Vyndáme z trouby, necháme asi dvě minuty stát, teprve pak maso nakrájíme na tenké plátky.
Gratinované brambory: Oloupané, omyté brambory nakrájíme na centimetrové plátky, dáme je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolíme a přelijeme zahřátou smetanou s česnekem a posypeme parmazánem a při 180 stupních C pečeme asi 30 minut.
Zdroj: Vepřová panenka na červeném víně s brusinkami a gratinovanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-na-cervenem-vine-s-brusinkami-gratinovanymi-bramborami [On-line 02.03.2017]
Poslední tip, trik či komentář