- vepřová panenka 1 kg
- med 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- olej 1 kus
Omáčka
- hlíva ústřičná 300 g
- cibule 1 kus
- drcený kmín
- smetana na vaření 1 balení
- sůl a pepř 1 špetka
- máslo
- jíška
Šťouchané brambory
- brambory
- cibule 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
- pažitka
- kysaná smetana 150 g
- máslo 1 kus
Zeleninové přílohy
- fazolové lusky čerstvé nebo mražené 1 dávka
- anglická slanina 5 plátků
- kukuřice 2 kusy
- máslo 1 kus
- med 1 lžička
- sůl 1 špetka
Vepřovou panenku omyjeme, odblaníme, opepříme, osolíme, potřeme medem a olejem, dáme do alobalu a pečeme do změknutí asi 40-60 minut.
Na omáčku si nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme ji na másle, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou, kmín, sůl, pepř a chvilku dusíme. Jakmile bude hlíva měkká, přidáme smetanu a zahustíme jíškou.
Na přílohu si nakrájíme očištěné brambory a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Na pánvi osmahneme na másle cibulku do zlatova. Brambory slijeme, přidáme cibulku – prošťoucháme a nakonec vmícháme kysanou smetanu a pažitku.
Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě 5 – 10 minut. Scedíme je a zabalíme do plátků slaniny. Tyto svazečky ještě nasucho opečeme na teflonové pánvi
Kukuřici povaříme v osolené vodě asi půl hodiny, můžeme ji předem nakrájet na silnější kolečka. Scedíme, rozpustíme máslo s jednou lžičkou medu na pánvi a osmahneme z obou stran.
Zdroj: Vepřová panenka na medu přelitá; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-na-medu-0 [On-line 19.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář