Suroviny
- olivový olej
- vepřová panenka 5 špalíčků
Švestková omáčka
- sušené švestky
- sušené švestky
- smetana
- portské víno 200 ml
- cukr krystal
- vývar 200 ml
- sůl
- worcestr pár kapek
- máslo
Cizrnovo bazalkové pyríé
- cizrna
- bazalka
- lučina
Vepřovou panenku odblaníme a špičkou nože prořízneme kapsu. Sušenými švestky naplníme panenku a maso uzavřeme špejlemi. Panenku pokapeme worcesterem, posypeme hrubozrnnou solí a drceným pepřem. Důkladně ze všech stran opečeme na pánvi a poté vložíme do pekáče a 10 minut dopečeme v troubě v alobalu minimálně při 180 stupních. Možno dodělat i na pánvi pod pokličkou.
Švestková omáčka: Sušené švestky si nakrájíme nadrobno a orestujeme na másle. Posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalejeme portským vínem a necháme vyvařit. Po chvilce přilijeme vývar a necháme švestky povařit. Omáčka se zredukuje, požadovaného množství dosáhneme doléváním vína a vývaru. Podle chuti použijeme jenom vzniklou omáčku nebo švestky s omáčkou rozmixujeme.
Cizrnovo-bazalkové pyré: Cizrnu si namočíme den předem. Potom ji co nejvíc rozvaříme. Slejeme vodu a ponorným mixerem promixujeme s bazalkou, lučinou a olivovým olejem. Zředíme smetanou a osolíme.
Zdroj: Vepřová panenka plněná švestkami s cizrnovo-bazalkovým pyré a švestkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-plnena-svestkami-s-cizrnovo-bazalkovym-pyre-svestkovou-omackou [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář