Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- brambory 800 g
- koření na americké brambory nebo rozmarýn
- hrubá a normální sůl
- pepř
- lilek 1/2 ks
- žampiony
- paprika 2 ks
- cuketa 1 ks
- cherry rajčata
- červená cibule 1 ks
- olivový olej
Marináda:
- sójová omáčka 1 lžíce
- paprika 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- chilli koření 1 lžička
- sůl
- pepř
Majonéza:
- řepkový olej 200 ml
- petrželka 1 hrst
- okurka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- žloutek 2 ks
- sušený kopr 1 lžička
- sůl
- pepř
- kůra z 1/2 citronu
Nejprve promícháme všechny přísady na marinádu, v níž by mělo maso zůstat přes noc. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Maso rozkrojíme na dvě poloviny a obě půlky zprudka opečeme na grilovací pánvi z každé strany asi minutu. Opečené maso přesuneme na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme je marinádou a dáme do horkétrouby na 7-10 minut. Maso posypeme hrubou mořskou solí a poté nakrájíme na tenké plátky.
Zeleninu pokrájíme a dáme do mísy, kde ji promícháme, okořeníme a zakápneme olejem. Necháme v chladu rozležet a po příchodu hostů ji dáme na plechu pod gril.
Majonéza: ve vyšší nádobě si rozmixujeme tyčovým mixérem olej, petrželku, okurku, česnek a žloutky. Dochutíme solí, pepřem, koprem a citronovou kůrou.
Panenku podáváme s americkými brambory upravenými a okořeněnými obvyklým způsobem v troubě, kde se pečou 40 minut,a grilovanou zeleninou (lilek, papriky, cuketa apod.).
Zdroj: Vepřová panenka s bylinkovou majonézou, „ameriky“; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-s-bylinkovou-majonezou-ameriky [On-line 18.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář