Suroviny
Na panenku
- vepřová panenka 1-2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- sušená bazalka
- oregano
- sůl
- pepř
- olej
- brambory 1 kg
Na omáčku
- smetana ke šlehání 2 kelímky
- žampiony 200 g nebo 1 plechovka
- malá cibule 1 ks
- česnek 1-2 stroužky
- sůl
- pepř
- kmín drcený
- máslo 2 lžíce
Panenku odblaníme a napříč nakrájíme na širší „šikmé“ plátky. Každý medailonek z boku nařízneme, lehounce prsty naklepeme. Z každé strany osolíme, opepříme, lehounce pomažeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.
Do misky si na trochu oleje položíme kolečka nakrájené z poloviny cibule a plátky pokrájeného česneku, na to položíme maso, které znovu zakápneme olejem a navrch rozložíme zbytek cibule a česneku. Necháme dvě hodinky odležet v chladu.
Poté na rozehřátém oleji z každé strany opékáme pět minut (k masu dáme dělat i cibuli, podáváme ji poté s masem).
Hotovou panenku podáváme se šťouchanými brambory s cibulkou, přelité smetanovou omáčkou. Na omáčku si na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky, když zesklovatí, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony nebo domácí houby, lehounce orestujeme a zalijeme smetanami. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín. Asi deset minut povaříme, než žampiony změknou a pustí vůni do omáčky.
Zdroj: Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou a šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-s-hribkovou-omackou-stouchanymi-bramborami [On-line 27.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář