Suroviny
- vepřová panenka 500 g
- sušená šunka (plátky) 100 g
- slanina 100 g
- brambor 6 ks
- vývar 125 ml
- jarní cibulka 1 ks
- cibule 1/2
- česnek 1 stroužek
- barevný pepř celý 40 g
- sůl
- pepř
- sádlo trochu
- máslo 30 g
- smetana na vaření (12%) 150 ml
Vepřová panenka: Maso si rozdělíme na pět porcí, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté je opečeme na olivovém oleji z každé strany asi minutu, poté zabalíme do plátků šunky a pečeme v troubě 20 minut na 200°C.
Šťouchané brambory: Brambory uvaříme ve slupce, slaninu pokrájíme na kostičky a opečeme. Přidáme pokrájenou jarní cibulku, dle libosti můžeme přidat i lžičku kvalitního sádla. Uvařené a oloupané brambory smícháme se slaninou a rozšťoucháme.
Pepřová omáčka: Rozpustíme máslo a přidáme najemno nasekanou cibuli, za stálého míchání smažíme asi pět minut doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a celý pepř, smažíme další minutu za stálého míchání. Poté přidáme vývar, smetanu a přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a necháme ještě cca 10 minut bublat, aby se objem zredukoval asi na polovinu.
Zdroj: Vepřová panenka s pepřovou omáčkou a šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-s-peprovou-omackou-stouchanymi-bramborami [On-line 18.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář