Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- smetana (31%) 400 ml
- zelený sterilovaný pepř 1 lžíce
- olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- brambor 1,5 kg
- muškátový oříšek 1 ks
- čerstvě mletý pepř
- smetana (31%) 450 ml
Nejprve si připravíme smetanové brambory. Předehřejeme si troubu na 160 C. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na slabé plátky. Pekáč vymažeme máslem, vytvoříme slabou vrstvu brambor, kterou osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a prolijeme trochou smetany. Dále pak postupujeme tímto způsobem vrstvu po vrstvě, dokud nespotřebujeme všechny brambory a smetanu. Pečeme asi hodinu, přidáme na plátky nakrájené máslo a dále pečeme 30 minut. Brambory by měly mít krásně zlatavou barvu.
Když máme brambory upečené, dále připravíme vepřovou panenku a následně pepřovou omáčku. Rozpálíme si trošku oleje na pánvičce a přidáme jemně naklepanou, osolenou a opepřenou panenku. Pečeme rovnoměrně po všech stranách, dbáme na to, abychom ji nevysušili. Výpek z masa bude základem pro pepřovou omáčku. Do rozpáleného výpeku dáme lžíci zeleného sterilovaného pepře a dvě minuty ho restujeme. Dále přidáme 400 ml smetany na šlehání a snížíme teplotu. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a necháme provařit až do požadované hustoty. Panenku servírujeme se smetanovými bramborami a trochou pepřové omáčky.
Zdroj: Vepřová panenka, smetanové brambory, pepřová omáčka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-smetanove-brambory-peprova-omacka [On-line 25.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář