Suroviny
- vepřová pečeně bez kosti 1 kg
- brambory 1 kg
- mrkev 2 ks
- červená cibule 1 ks
- petržel 1 ks
- pórek
- jarní cibulka
- bylinky (petržel, bazalka, tymián, oregano,…)
- máslo
- olej
- mléko
Všechny bylinky si nakrájíme najemno a přidáme k nim sůl a pepř. Touto směsí obalíme očištěné maso. Do pekáče nakrájíme zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, pórek, jarní cibulku). Osolíme, opepříme, lehce polijeme olivovým olejem. Vše zamícháme. Na takto připravenou zeleninu položíme okořeněné vepřové a dáme je péct do trouby rozpálené na 250°C, po chvíli teplotu stáhneme na 180°C a pečeme hodinu a každých dvacet minut maso přeléváme šťávou. Dvacet minut před koncem pečení přidáme kus másla a maso necháme odpočinout.
Mezitím si upečenou zeleninu dáme do hrnce a ještě asi čtvrt hodiny dusíme, ke konci přidáme trošku másla. Poté vezme jemné síto a zeleninu přes něj propasírujeme na omáčku k masu.
Brambory ve slupce důkladně umyjeme a dáme je vařit. Měkké brambory rozmačkáme, hodíme tam nakrájený koriandr, máslo a mléko a promícháme.
Zdroj: Vepřová pečeně, brambor; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-pecene-brambor [On-line 27.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář