- vepřová krkovice 1 kg
- šťáva z 1 citronu
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- olivový olej
- med 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn,majoránka) 1 hrst
- cibule 2 kusy
Bramborový knedlík
- větší brambory 5 kusů
- hrubá mouka od oka
- 1 vejce
- sůl
Karlovarský knedlík
- pečivo 8 kusů
- mléko 300 ml
- vejce 2 kusy
- hrubá mouka 300 g
- petrželová nať 25 g
- muškátový květ 1 špetka
- sůl
Špenát
- baby špenát 2 balení
- 1 cibule
- česnek 2 stroužky
- olej 1 lžička
- zakysané smetana 1 kelímek
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Kapustové zelí
- česnek 3 stroužky
- 1 kapusta
- 1 cibule
- olej 1 lžička
- anglická slanina 100 g
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- hladká mouka na zahuštění
Citron, bylinky, hořčici, med a koření smícháme a našleháme, vetřeme do předem nakrájeného masa a marinujeme. 2. Maso rozprostřeme na pekáč s cibulí a pečeme asi hodinu při 150 stupních. Z výpeku si uděláme šťávu, omáčku dochutíme.
Brambory na knedlík uvaříme, ještě horké rozmačkáme, přidáme k nim dle potřeby mouku, sůl, vejce a utvoříme váleček, který vaříme asi 20 minut.
Pečivo na karlovarský knedlík nakrájíme na kostky, které necháme oschnout a pak je navlhčíme mlékem. Přidáme žloutky, sůl, muškátový květ, mouku a vytvoříme těsto. Nakonec přidáme petrželku a opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vytvarujeme do tvaru knedlíků pomocí fólie nebo namočené utěrky a vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut. Po vytažení z vody hned propícháme, aby se knedlík nesrazil.
Osmažíme si cibulku a najemno utřený česnek, přidáme baby špenát a vše lehce asi deset minut podusíme, na závěr přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Na kapustové zelí si kapustu rozdělíme na listy a vyřízneme tvrdé středy. Nakrájíme na nudličky a dusíme na vypečené slanině a cibulce, zeleninu osolíme, přidáme k ní česnek, lehce podlijeme vodou a po změknutí (asi 20 minut) zahustíme hladkou moukou.
Zdroj: Vepřová pečeně marinovaná; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-pecene-marinovana [On-line 7.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář