- vepřové karé 1 kg
- sušené švestky 1 balení
- olej 4 lžíce
- bazalka 1 snítka
- tymián 1 snítka
- čerstvá (nebo sušená) majoránka 1 hrst
- mletý hřebíček 1 špetka
- česnek 3 stroužky
- červená sladká paprika 1 lžička
Zelí
- červené zelí 1 hlávka
- bůček 150 g
- cibule 2 kusů
- žampión 7 kusů
- olej 1 lžíce
- ocet 1 lžička
- pepř 1 špetka
- cukr moučka 1 dávka
- sůl 1 špetka
- vegeta 1 lžička
Kluzky
- brambory 1 kg
- bramborový škrob 1 dávka
- vajíčko 1 kusu
Vykostěnou vepřovou kotletu nařízneme a kapsu vyplníme švestkami. Karé potřeme kořením smíchaným s olejem. Pečeme v troubě při 200 stupních asi hodinu, maximálně hodinu a půl.
Zelí nakrájíme na nudličky a vaříme v osolené vodě, dokud nezměkne. Vodu slijeme. Cibuli, žampiony a bůček orestujeme na oleji a přidáme k nim zelí. Smícháme a dochutíme pepřem, octem, cukrem a Vegetou.
Na kluzky uvaříme v osolené vodě oloupané brambory. Prolisujeme je a necháme vychladnout v míse. Poté je rozdělíme na čtyři části. Jednu vyndáme a do prázdného místa dosypeme bramborový škrob. Pak vrátíme do mísy část, kterou jsme vyndali, vše smícháme s vajíčkem a vytvoříme těsto. Když se lepí, přidáme škrob. Z těsta formujeme kulaté knedlíky s dírkou uprostřed. Vaříme je ve vroucí osolené vodě a občas promícháme ode dna. Když vyplavou, vaříme ještě tři minuty a scedíme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-pecene-nadivana-svestkami [On-line 1.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář