4 porce
Vepřová plec
- 1 kg vepřové plece
- 20 stroužků česneku
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 0,5 dl oleje
- mletý pepř
- sůl
Vepřovou plec částečně prokrojíme a do masa vetřeme nahrubo utřený česnek se solí, opepříme a svážeme motouzem do původního tvaru.
Maso prošpikujeme klínky zeleniny, svrchu osolíme, opepříme a necháme v lednici přes noc odležet.
Druhý den maso hodinu před pečením vyjmeme z lednice a poté ho vložíme do vyhřáté trouby na 250 °C, zapečeme 15 minut, teplotu zmírníme na 130 °C a pečeme 1,5−2 hodiny doměkka a dozlatova.
Podle potřeby během pečení podléváme horkou vodou.
Kroupy
- 2 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 g vařených ječných krup
- 1 dl smetany na šlehání
- sušená majoránka
- mletý pepř
- sůl
Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme plátky česneku, osmahneme, vložíme kroupy, podlijeme smetanou, dochutíme majoránkou, mletým pepřem a solí.
Žampiony
- 12 malých žampionů
- 2 lžíce másla
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
Omyté a okapané žampiony opečeme na másle, dochutíme drceným kmínem a solí.
Zdroj: Vepřová plec na česneku s majoránkovými kroupami a žampiony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1222 [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář