Suroviny
- vepřová panenka 2 ks
- šunka 6 plátků
- tvrdý sýr 4 plátky
- vejce 2 ks
- čerstvé žampiony 2 ks
- hrášek (mražený) 2 lžíce
- červená paprika (kapie) 1/2 ks
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- červené víno 100 ml
- olivový olej
- slunečnicový olej 1 lžíce
Smetanové brambory:
- brambory 1,5 kg
- smetana ke šlehání 250 ml
- máslo 1 plátek
- jarní cibulka 1 ks
- sůl
- rozmarýn
Vepřové panenky rozřízneme na plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem. Poklademe šunkou a poté sýrem.
Na oleji si opražíme nakrájené žampiony, přidáme rozmíchaná osolená vejce a mícháme, až směs zhoustne. Přidáme hrášek a nakrájenou papriku.
Směs rozetřeme na obložené maso, dobře zabalíme a zajistíme pomocí potravinového provázku. Zabalenou roládu na povrchu osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem s nasekaným rozmarýnem. Prudce zapečeme v rozehřáté troubě, poté zastříkneme červeným vínem, mírně podlijeme vodou a dopečeme 20 až 30 minut. Poté vyndáme, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Při servírování mírně podlijeme vypečenou šťávou z masa.
Přílohou jsou smetanové brambory. Oškrábané brambory nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, posypeme rozmarýnem a přidáme hrstku nakrájené jarní cibulky zpěněné na másle. Zalijeme smetanou a promícháme.Klademe na pekáč vyložený pečícím papírem a zalijeme zbytkem smetany. Pečeme v rozehřáté troubě doměkka. Jídlo podáváme se zeleninovou oblohou.
Zdroj: Vepřová roláda „MORAVIA“ se smetanovými brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-rolada-moravia-se-smetanovymi-brambory [On-line 27.08.2015]
Poslední tip, trik či komentář