6-8 porcí
- 1 kg vepřové kýty
- plnotučná hořčice
- mletý pepř
- sůl
- 4 plátky anglické slaniny
- 4 natvrdo vařená vajíčka
- 1 dlouhá nožka pikantního párku či klobásy
- proužky celeru, kořenové petržele a mrkve
- 2 kyselé okurky
- 40 g špeku
- 50 g másla
- 50 g sádla
- 1 dl vody
Maso rozřízneme, upravíme do plátu a přes potravinářskou folii rozklepeme, potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Na roládu klademe postupně plátky anglické slaniny, vajíčka, kterým jsem zkrojili špičky, pikantní párek nebo klobásku, proužky mrkve, celeru, petržele a kyselé okurky.
Roládu zabalíme a svážeme provázkem. Vložíme ji do pekáče, poklademe proužky špeku, přidáme máslo a sádlo, podlijeme vodou a při 200 °C pečeme asi 1,5 hodiny. Během pečení přeléváme šťávou, podle potřeby podléváme horkou vodou.
Po upečení odstraníme provázek a krájíme plátky, které přeléváme šťávou, podáváme s hrníčkovými knedlíky.
- knedlíky
- 2 rohlíky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku mléka
- 2 žloutky
- ze 2 bílků sníh
- sůl
- sádlo na vymazání hrnečků
Čtvrtlitrové hrnky důkladně vymažeme sádlem – uvedené množství je na pět hrnků.
V míse smícháme mouku se solí, mlékem a žloutky. Přidáme na kostky nakrájené rohlíky, nakonec sníh. Zlehka promícháme, těsto je poměrně řídké.
Vymaštěné hrnky plníme těstem do ¾. Do vhodného kastrolu nalijeme trochu vody, kterou přivedeme k varu, vkládáme hrnky s těstem, přiklopíme poklicí a vaříme 20 minut.
Hrnky vyjmeme, těsto necháme „vydechnout“, nožem obkroužíme kolem těsta, vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Zdroj: Vepřová roláda s hrníčkovými knedlíky ; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1355-veprova-rolada-s-hrnickovymi-knedliky/ [On-line 30.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář