6−8 porcí
- 1,5 kg vepřového bůčku
- mletý pepř
- dvě lžíce uzené mleté papriky
- 5 stroužků česneku
- sůl
- 200 g mraženého listového špenátu
- 6 vařených vajec natvrdo
- 1 větší mrkev
Pivní marináda
- 2 lžíce cukru
- 0,5 l světlého 10° piva
- 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 citron
Zadělávaný hrášek
- 80 g másla
- 1 cibule
- 40 g hladké mouky
- asi 600 ml mléka
- 800 g mraženého hrášku
- muškátový oříšek
- majoránka
- sůl
Bůček rozřízneme na plát. Osolíme, opepříme, posypeme zauzenou paprikou a sekaným česnekem. Na plát poklademe listový špenát a na střed naskládáme vařená vejce. Kolem poklademe mrkví krájenou na proužky. Zabalíme, utáhneme a smotáme provazem.
Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme pivem a redukujeme na ⅓ obsahu. Přidáme šťávu z citronu a strouhaný zázvor. Ještě chvilku povaříme a necháme vychladit. Hotovou marinádou potřeme ze všech stran roládu a necháme ji odležet přes noc. Můžeme občas otočit.
Druhý den roládu pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 1,5−2 hodiny. Během pečení potíráme a otáčíme.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle, přidáme mouku a vytvoříme světlou cibulovou jíšku. Za stálého míchání zalijeme mlékem. Přidáme sůl, muškátový oříšek a majoránku. Stále mícháme pozvolna vaříme asi 15 minut. Případně rozředíme mlékem. Na závěr vložíme rozmražený hrášek a povaříme asi 3 minuty.
Zdroj: Vepřová roláda v pivní marinádě se zadělávaným hráškem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1778-veprova-rolada-v-pivni-marinade-se-zadelavanym-hraskem/ [On-line 25.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář