- vepřová kýta 1.5 kg
- česnek 2 stroužky
- feferonka 1 kus
- pomeranče 3 kusy
- hnědý třtinový cukr 1 lžíce
- zeleninový bujón 1 kostka
- instantní jíška 1 lžíce
- čerstvý zázvor 50 g
- olej
- plněné brambory
- velké brambory 6 kusů
- červená kapie 1 kus
- červená cibule 1 kus
- pepř
- grilovací koření
Oloupeme zázvor a česnek a vše včetně feferonky pokrájíme. Pomeranče umyjeme a oloupeme. Vymačkáme šťávu z pomerančů a smícháme ji s nadrobno nakrájenou pomerančovou kůrou, zázvorem, česnekem, feferonkou, solí, pepřem a cukrem. Maso omyjeme, nakrájíme na kostky, prudce opečeme na oleji a naložíme do připravené marinády s vývarem. Přikryté hodinu pečeme v troubě, poté vypečenou šťávu slijeme a maso opékáme ještě asi deset minut. Šťávu scedíme, zvlášť zahustíme jíškou a dochutíme.
Brambory nakrájíme na plátky – ale nedokrajujeme až do konce! Vznikne harmonika. Do každé její mezery vložíme plátek cibule a červené papriky (kapie). Osolíme, případně okořeníme grilovacím kořením. Brambory pečeme v troubě s masem na zvláštním plechu asi hodinu.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprove-kostky-s-ovocnou-omackou-plnene-brambory [On-line 9.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář