6−8 porcí
- 1,2 kg vepřového boku s kostí
- 300 g mletého masa z vepřové plece
- 300 g brambor
- 3 malé cibule (jarní) nebo 1 bílá
- olej
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé oregano
- plocholistá petržel
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- 4 cibule
- 4 dl masového vývaru
Žebra z bůčku vykostíme. Kůži na bůčku nakrojíme do mřížky. Do masa prořízneme otvor, opepříme, osolíme a postavíme do pekáče.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Na oleji brambory opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a plátky česneku, lehce osmahneme a odstavíme.
K mletému masu přimícháme sekané čerstvé bylinky, mletý pepř, sůl, bramborovou směs, dobře promícháme a směs naplníme do bůčku.
Do pekáče ještě vložíme žebra, 4 na klínky nakrájené cibule, podlijeme vývarem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny dozlatova.
Bůček krájíme na plátky a podáváme s mladým špenátem smíchaným se zakysanou smetanou.
Salát
- 300 g čerstvého mladého špenátu nebo listového salátu
- 2 dl zakysané smetany
Zdroj: Vepřový bok plněný bramborovou nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1077 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář