4 porce
- 600 g vepřového bůčku bez kosti
- mletý pepř
- sůl
- 1 velká cibule
- voda na podlití
nádivka
- 3 plátky toustového chleba
- 100 ml 33 % smetany
- 30 ml másla
- olej
- 1 malá cibule
- 2 vejce
- hrst petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
Do bůčku prořízneme kapsu, vrchní tuk nakrojíme do mřížky, opepříme a osolíme jej zevně i zevnitř.
Cibuli nakrájíme na klínky a vložíme ji do pekáče.
Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky, navlhčíme smetanou, rozpuštěným máslem. Na oleji osmahneme na malé kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme ji k chlebu spolu s vejci a nasekanou petrželkou, ochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a solí, vše dobře promícháme a směsí naplníme bůček. Bůček sepneme jehlou, vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a pečeme asi hodinu při 180 °C. Zbude-li nám nádivka, vložíme ji do tukem vymazaných mističek a pečeme spolu s bůčkem. Podáváme s blanšírovanou karotkou nebo sezónní zeleninou.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-01.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=745
Poslední tip, trik či komentář