4 porce
- 600 g minutkových plátků z vepřové pečeně
- marináda
- 50 g kremžské hořčice
- 50 ml oleje
- 50 ml vody
- hrst plocholisté petržele
- mletý pepř
- sůl
Z ingrediencí vymícháme marinádu, do níž vložíme na hodinu plátky masa. Poté plátky napícháme na špízy, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C 8−10 minut.
krokety
- 600 g brambor vařených ve slupce
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- mletý pepř
- sůl
- 2 žloutky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- worcesterská omáčka
- olej na smažení
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutíme mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě promícháme se žloutky. Z hotové směsi tvarujeme krokety a smažíme je v oleji dozlatova. Podáváme k vepřovým špízům spolu s kapustičkami.
kapustičky
- 500 g růžičkové kapusty
- 80 g másla
- 4 snítky tymiánu
- 1 lžíce krupicového cukru
- střik bílého vinného octa
- mletý pepř
- sůl
Růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na půlky či čtvrtky, opečeme na rozehřátém másle, přidáme snítku tymiánu, zasypeme cukrem, když zkaramelizuje, zastříkneme octem, dochutíme pepřem a solí.
Zdroj: Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustoua; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1376-veprovy-spiz-s-bramborovymi-kroketami-a-ruzickovou-kapustou/ [On-line 01.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář