Ingredience:
- 4 plátky vepřové krkovice,
- 2 červené cibule, nakrájené na kolečka
- 35 ml balzamikového octa
- 50 ml červeného vína
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 1-2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného,
- rozmarýn,
- 1 kg brambor,
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na žampiony:
- 1kg žampionů,
- olivový olej,
- 1/4 kostky másla,
- citronová šťáva z 1 citrónu,
- 150 ml bílého vína,
- petrželová nať,
- tymián,
- sůl a pepř
1. V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a dvě třetiny olivového oleje, přidejte česnek a vše promíchejte. Plátky masa dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií a nechte marinovat 1 až 2 hodiny.
2. Zatímco se maso marinuje, uvařte brambory. Dle chuti osolte a opepřete, pak je můžete rozšťouchat s na másle orestovanou cibulkou a petrželkou.
3. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou.
4. Pusťte do masa, počítejte s opékáním 6-8 minut. Hotové porce nechte 3-5 minut odpočinout zabalené v alobalu.
5. Žampiony oloupejte a nakrájejte na čtvrtky,do pánve si dejte rozehřát máslo a trochu olivového oleje.Potom k tomu přidejte žampiony,zakápněte citronovou šťávou,aby si zachovaly barvu.Restujeme alespoň pět minut, na začátku restování přilejeme trochu vína. Na závěr přidáme trochu tymiánu a petrželovou nať.Osolíme a opepříme.
6. Odleželé steaky dejte na nahřáté talíře, přelijte omáčkou a servírujte se šťouchanými bramborami a žampiony.
Zdroj: Vepřový steak s restovanými žampiony; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprovy-steak-s-restovanymi-zampiony [On-line 09.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář