Suroviny
- vepřová panenka 700 g
- listové těsto 150-200 g
- žloutek 1 ks
- žampiony 120 g
- pepř
- sůl
- bylinky (rozmarýn, tymián)
- jarní cibulka
- olivový olej
- šťouchané brambory
- větší brambory 10-12 ks
- jarní cibulka
- pažitka
Švestková omáčka
- sušené švestky
- švestková povidla
- citronová šťáva
- sůl
- celá skořice
- badyán
- máslo oříšek
Žampiony a jarní cibulku si nakrájíme najemno, bylinky natrháme. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidáme žampiony. Vydusíme šťávu a přidáme bylinky. Takto připravenou směs dáme na cedník a necháme ze směsi vykapat přebytečnou vodu.
Vepřovou panenku opepříme, osolíme a na rozpálené pánvi ji z každé strany orestujeme a necháme odpočinout. Rozválíme si listové těsto nebo rovnou koupíme rozválený plát, na něj nasypeme trošku strouhanky, aby nasákla přebytečnou šťávu. Na rozválené těsto naklademe předem připravenou směs z žampionů, položíme na ně panenku a zabalíme (i konce). Takto dáme na pekáč s pečicím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 až 200 stupňů a pečeme, než nám listové těsto krásně zezlátne.
Po upečení rolku rozkrojíme na porce a servírujeme.
Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Vaříme v osolené vodě doměkka, pak je scedíme a nahrubo pomačkáme, na zjemnění přidáme máslo. Nakonec do rozšťouchaných brambor přidáme nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku.
Švestková omáčka: Sušené švestky orestujeme na másle. Přidáme švestková povidla, aby nám omáčka zhoustla. Dochutíme solí, trochou citrónové šťávy a můžeme na chvíli přihodit kousek skořice a badyánu. Skořici a badyán před podáváním vyndáme. Nebo si dopředu můžeme přichystat vývar z celé skořice a badyánu. Tímto vývarem poté ředíme omáčku.
Zdroj: Vepřový Wellington se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprovy-wellington-se-svestkovou-omackou-stouchanymi-bramborami [On-line 01.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář