reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vepřový Wellington se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami

Suroviny

  • vepřová panenka 700 g
  • listové těsto 150-200 g
  • žloutek 1 ks
  • žampiony 120 g
  • pepř
  • sůl
  • bylinky (rozmarýn, tymián)
  • jarní cibulka
  • olivový olej
  • šťouchané brambory
  • větší brambory 10-12 ks
  • jarní cibulka
  • pažitka

Švestková omáčka

  • sušené švestky
  • švestková povidla
  • citronová šťáva
  • sůl
  • celá skořice
  • badyán
  • máslo oříšek

Žampiony a jarní cibulku si nakrájíme najemno, bylinky natrháme. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidáme žampiony. Vydusíme šťávu a přidáme bylinky. Takto připravenou směs dáme na cedník a necháme ze směsi vykapat přebytečnou vodu.

Vepřovou panenku opepříme, osolíme a na rozpálené pánvi ji z každé strany orestujeme a necháme odpočinout. Rozválíme si listové těsto nebo rovnou koupíme rozválený plát, na něj nasypeme trošku strouhanky, aby nasákla přebytečnou šťávu. Na rozválené těsto naklademe předem připravenou směs z žampionů, položíme na ně panenku a zabalíme (i konce). Takto dáme na pekáč s pečicím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 až 200 stupňů a pečeme, než nám listové těsto krásně zezlátne.

Po upečení rolku rozkrojíme na porce a servírujeme.

Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Vaříme v osolené vodě doměkka, pak je scedíme a nahrubo pomačkáme, na zjemnění přidáme máslo. Nakonec do rozšťouchaných brambor přidáme nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku.

Švestková omáčka: Sušené švestky orestujeme na másle. Přidáme švestková povidla, aby nám omáčka zhoustla. Dochutíme solí, trochou citrónové šťávy a můžeme na chvíli přihodit kousek skořice a badyánu. Skořici a badyán před podáváním vyndáme. Nebo si dopředu můžeme přichystat vývar z celé skořice a badyánu. Tímto vývarem poté ředíme omáčku.

Zdroj: Vepřový Wellington se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprovy-wellington-se-svestkovou-omackou-stouchanymi-bramborami  [On-line 01.09.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.