(na cca 20 ks větrníků)
na odpalované těsto:
- 200 g hladké mouky
390 ml vody
100 g oleje
260 g vajec
špetka soli
tuk na vymazání
voda na pokropení
na vanilkový krém:
- 300 ml mléka
70 g cukru krystal
70 g pudinkového prášku
270 ml šlehačky
na karamelovou šlehačku:
- 50 g cukru krystal
500 ml smetany ke šlehání
na polevu:
- fondán
karamel na obarvení
Nejdříve si připravíme odpalované těsto: Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a restujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Až se přestane lepit na vařečku a dno hrnce, které zůstane pokryté tenkou bílou vrstvou, vložíme ji do hnětače a necháme míchat, dokud se nevychladí aspoň na teplotu lidského těla. Nakonec do hmoty postupně zašleháme vejce.
Z odpalovaného těsta nastříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný plech menší šneky, které zlehka pokropíme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zprudka na 220 stupňů, až větrníky vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu. Poté troubu odvětráme a větrníky asi deset minut takzvaně „dosušíme“ při 190 stupních. Až vychladnou, prokrojíme je a naplníme vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
Začneme vanilkovým krémem. Ten připravíme jednoduše: zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše mléka zavaříme do vroucího zbytku mléka s cukrem. Tento základ dáme vychladit, poté do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu a první krém je hotový.
A teď karamelová šlehačka: cukr utavíme na pánvi za stálého míchání v hladký karamel, který rozředíme polovinou smetany a necháme zchladnout. Potom už ho jen vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku. Naplněné větrníky zaklopíme horní částí, kterou jsme potáhli ve fondánu dobarveném trochou karamelu, a servírujeme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/273-vetrniky/
Poslední tip, trik či komentář