reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vídeňské knedlíky s uzenou vepřovou pečení a švestkovou omáčkou

na vídeňské knedlíky:

  • 200 g housky
    120 g másla
    2 vejce
    2 žloutky
    2 lžíce petrželky
    pepř
    sůl
    4 lžíce mléka
    3 lžíce mouky
    3 lžíce strouhanky

na uzenou vepřovou pečeni :

  • 600 g uzené pečeně
    pepř
    majoránka
    100 g medu

na švestkovou omáčku:

  • 100 g slaniny
    1 cibule
    50 g rozinek
    150 g povidel
    3 dcl červeného vína
    sůl

na pistáciovou posypku:

  • 50 g vyloupaných pistácií
    1 plátek toastového chleba
    3 lžíce másla
    sůl

Nejdříve si připravíme vídeňské knedlíky. Housky nakrájíme na kostičky a velmi lehce opečeme v troubě. Do vyšlehaného povoleného másla vmícháme vajíčka, přidáme opečené housky, nasekanou petržel, trochu pepře a soli, pokropíme mlékem a necháme odležet. Až do sebe houska mléko nasákne, přisypeme trochu mouky a strouhanky a opatrně vymícháme těsto, ze kterého tvarujeme kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut.
Současně připravujeme i uzenou vepřovou pečeni. Na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova.
Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: do rozpuštěné slaniny přidáme nakrájenou cibuli. Až je do růžova, přisypeme rozinky a krátce je orestujeme. Poté přidáme ještě povidla a červené víno, omáčku provaříme, rozmixujeme a na závěr podle chuti dosolíme.
A můžeme připravit křupavou pistáciovou posypku, která celý pokrm dokonale doplní. Do roztaveného másla přidáme nasekaný toustový chleba a jádra pistácií, krátce orestujeme, osolíme a máme hotovo.
Vídeňské knedlíky podáváme jako přílohu k uzené vepřové pečeni se švestkovou omáčkou. Na talíři maso ještě ozdobíme pistáciovou posypkou.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/95-videnske-knedliky-s-uzenou-veprovou-peceni-a-svestkovou-omackou/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.