reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vídeňský tafelspitz s restovanými bramborami, zeleninou a třemi omáčkami

  • 3–4 morkové kosti
  • 2 kg hovězího masa
  • 2 větší cibule
  • jarní cibulka
  • 2–3 mrkve
  • celer
  • 2 rajčata
  • 2–3 stroužky česneku
  • pórek
  • libeček
  • bobkový list
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 2–3 bílky
  • 5–6 lžic oleje
  • 1,5–2 kg brambor

Omáčky:

  • ½ l mléka
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 dl smetany
  • 100 g majonézy
  • 2 starší žemle
  • 4 jablka
  • křen
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu
  • čerstvá pažitka

Olej rozehřejeme, cibuli rozkrojíme na čtvrtinky a restujeme, dokud nechytne barvu. Morkové kosti též orestujeme, zalijeme vodou a necháme vařit. Průběžně odebíráme pěnu. Do vařící vody vložíme maso a necháme vařit asi 20 minut. Nezapomeneme odebírat pěnu. Stáhneme teplotu na lehké bublání, přidáme koření a necháme vařit asi 3 až 4 hodiny. Záleží na požadované měkkosti masa. Zhruba půl hodiny před dovařením vložíme zeleninu.

Pak z vývaru vše vyndáme a uvedeme jej do varu s mletým masem a bílky. Vývar tak odtučníme a vyčeříme.

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do vody a necháme zhruba půlhodinku odmočit. Poté na rozpálené pánvi orestujeme dozlatova.

Omáčky:

1. Žemle pokrájíme, namočíme do mléka a vymačkáme. Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vývaru a provaříme na kašičku. Ochutíme, přidáme smetanu, necháme vychladnout a na závěr přidáme nastrouhaný křen.

2. Jablka oloupeme, jemně nastrouháme a na pánvičce lehce ohřejeme s citronovou šťávou. Po vychlazení přidáme nastrouhaný křen.

3. Zakysanou smetanu a majonézu smícháme, okořeníme česnekem a kořením a přidáme nasekanou pažitku.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.