- sůl 1 špetka
- olivový olej extra panenský 150 ml
- mrkev 1 ks
- máslo 2 lžičky
- pepř černý mletý 1 špetka
- citronová šťáva 1 lžička
- dijonská hořčice 1 lžička
- kapary 2 lžíce
- telecí kýta 500 g
- tuňák ve vlastní šťávě (konzerva) 1 ks
- ančovičky filé 4 ks
- žloutek 2 ks
Troubu předehřejeme na 100 °C. Telecí kýtu pevně svážeme provázkem a na másle zprudka ze všech stran necháme zatáhnout. Na pánvičce s kýtou lehce opečeme okapaného tuňáka, kapary, ančovičky a na plátky nakrájenou mrkev. Vše přendáme do pekáčku a dáme do trouby vyhřáté na 100 °C asi na hodinu.
Zatímco se maso peče, připravíme domácí majonézu. Žloutky, dijonskou hořčici a citronovou šťávu smícháme šlehačem v misce. Postupně po kapkách přidáváme olivový olej, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Ochutíme solí a pepřem. Upečené maso zabalíme do alobalu. Vše, co nám zbylo v pekáčku, přelijeme do mixéru, rozmixujeme a přidáme cca 3 lžíce naší domácí majonézy. Opět dobře promixujeme. Před podáváním telecí zbavíme provázku, nakrájíme na tenké plátky a podáváme ozdobené tuňákovou majonézou a kapary. Podáváme s čerstvou bílou bagetkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vitello-tonnato [on-line 31.8.2011]
Poslední tip, trik či komentář