6−8 porcí
Není nad dobrý silný hovězí vývar. Abychom jej získali, musíme být trpěliví a alespoň tři hodinky nechat vše potichoučku a jemně pobublávat.
Vývar
- 1 kg hovězích kostí a předního hovězího masa
- 500 g kořenové zeleniny − mrkev, celer, petržel
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepře
- voda
- sůl
Zelenina Julien
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 100 g pórku
- 20 g másla
Bylinková sedlina
- 4 vejce
- 200 ml mléka,
- hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, petrželka)
- sůl
- máslo na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
Hovězí kosti (máme-li velké, nasekáme) a nahrubo nakrájené maso prudce opečeme na oleji, přidáme zeleninu (cibuli neloupeme, česnek jen rozmáčkneme), osmahneme, přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, příkon tepla zmírníme na minimum a vývar „táhneme“ alespoň 3 hodiny. Svrchu sbíráme pěnu. Hotový vývar scedíme.
Zeleninu nakrájíme na nudličky a opečeme na másle.
Vejce rozmícháme s mlékem, solí, sekanými bylinkami a vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Vložíme do pekáče s vodou do trouby a pečeme při 160 °C 10−15 minut.
Podáváme horký vývar se zeleninou a bylinkovou sedlinou.
Zdroj: Vývar s bylinkovou sedlinou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1014 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář