4 porce
- 6 jablek
- 100 g cukru
- 200 ml bílého vína
- 200-300 ml vody
- 40 ml rumu
- kousek celé skořice
- 10 g čerstvého zázvoru
- špetka šafránu
- 3 žloutky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- špetka soli
Jablka nastrouháme i se slupkou. Do hrnce nasypeme cukr a rozpustíme jej na karamel, přidáme nastrouhaná jablka, promícháme a zalijeme vodou, vínem a rumem. Přidáme skořici, nastrouhaný zázvor a šafrán. Vaříme asi 20 minut.
Z polévky vyjmeme skořici, ponorným mixérem ji rozmixujeme nebo přepasírujeme přes hustý cedník. Polévku přivedeme opět k varu a vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v troše studené vody, povaříme asi 2 minuty, vmícháme žloutky, maličko osolíme a necháme krátce přejít varem. Polévku můžeme podávat jak teplou tak studenou, ozdobit ji můžeme kvítky sedmikrásek.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10084897100-14.06.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=301
Poslední tip, trik či komentář