1 osoba:
- 200 g zelených fazolek
- 125 ml vývaru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 75 ml mléka
- citrónová stává
- 1 osoba
- 2 lžíce smetanového sýra
- sůl
- pepř
- špetka kajenského pepře
- špetka strouhaného muškátu
- worcesterská omáčka
- 1 lžíce strouhané mozzarelly
- 2 lžíce parmezánu
Fazolky omyjeme, očistíme a můžeme překrojit. Vývar ohřejeme a fazolky v něm 15 minut povaříme, aby zůstaly pevné. Slijeme a vývar odložíme stranou. Fazolové lusky necháme dobře okapat. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Máslo rozehřejeme v hrnci. Hladkou mouku metlou rozšleháme v chladném mléku, přidáme k máslu a důkladně rozmícháme. Přilijeme vývar a vše necháme 6-8 minut povařit, Omáčku propasírujeme cedníkem do hrnce, přidáme smetanový sýr a znova povaříme. Ochutíme solí, pepřem, kajenským pepřem, muškátem, citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou.
Přimícháme fazolky a vše pak naplníme do vymazané nákypové formy. Posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut. Hodí se jako příloha ke steaku v rajčatové omáčce.
Poslední tip, trik či komentář