5 porcí
- 1 kg žluté cibule
- olivový olej
- máslo
- cukr
- sůl, pepř
- muškátový květ
- čerstvé bylinky – rozmarýn a tymián
- 2 l vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- mouka
- sýr na strouhání
- francouzská bageta
Ve větším hrnci rozpustíme máslo a olivový olej, přidáme drobně pokrájenou cibuli a dvě lžičky cukru. Za občasného míchání necháme zhnědnout. Přidáme jemně nasekané bylinky, muškátový květ, sůl a pepř.Poté přimícháme mouku, aby vznikla kašovitá hmota. Zmírníme teplotu a postupně přiléváme vývar. Případné hrudky pečlivě rozmícháme. Nakonec přidáme bílé víno a necháme povařit asi 40 minut.
Nakrájenou bagetu potřeme olivovým olejem, dáme na plech na pečicí papír a necháme zhnědnout.
Polévku přelijeme do zapékací mísy, bagetky posypeme strouhaným sýrem a položíme sýrem nahoru na hladinu polévky. V troubě nebo na grilu necháme zapéct asi 20 minut.
Servírování:
Polévku nalijeme do misky nebo hlubokého talíře a doprostřed umístíme bagetku.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zapekana-francouzska-cibulacka [On-line 18.6.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář