Suroviny:
- mušle
- řapíkatý celer
- 1/2 mrkve
- pórek
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 dl bílého vína
- strouhanka
- máslo
- petržel
- oregáno
- tymián
- pažitka
- kudrnka
- hrubozrnná mořská sůl
- kuličky barevného pepře
- olivový olej
- sůl
Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a najemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.
Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji.
Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.
Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.
Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.
Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře.
Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.
Zdroj: ZAPÉKANÉ MUŠLE VONGOLE; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-ii-recepty-z-morskych-plodu?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář