4–6 porcí
- olivový olej
- 500 g lilku
- 500 g cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 50 g parmezánu
- sůl
Lilek podélně nakrájíme na plátky, posolíme a necháme „vyplakat“. Poté osušíme a opečeme na olivovém oleji z obou stran, odkládáme na savý papír.
Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek dosklovata, vmícháme na kostičky nakrájenou cuketu, osolíme a chvíli dusíme. Odstavíme a vmícháme vejce a nastrouhaný parmezán.
Lilkem vyložíme mísu, maličko osolíme, vložíme cuketovou náplň, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut. Necháme zchladnout, poté v lednici do druhého dne odležet. Podáváme studené (ale chutná i teplé) s rajčatovou omáčkou.
omáčka
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 g loupaných drcených rajčat
- 2 bobkové listy
- snítka tymiánu
- snítka petrželky
- sůl
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek dosklovata, přidáme drcená rajčata, bobkový list a nasekané bylinky, osolíme a velmi pozvolna dusíme 30−40 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Je třeba vše dokonale rozdusit a ve finále získat hustou omáčkovou konzistenci.
Zdroj: Zapékaný lilek s cuketou a parmezánem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1736-zapekany-lilek-s-cuketou-a-parmezanem/ [On-line 02.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář