Ingredience
- kvalitní maso z mladého býčka 800 g
- celozrnná hořčice 4 lžíce
- vejce (natvrdo) 1 kus
- salát z kyselého zelí 4 lžíce
- pomleté škvarky 4 lžičky
- kukuřičné lupínky 2 lžíce
- libová anglická slanina nebo šunka 5 plátků
- kousek červené papriky 1 dávka
- olej 1 dávka
- žitná mouka na poprášení 1 dávka
- sardelová pasta na potření 1 dávka
na omáčku:
- hovězí vývar 1 l
- opečená slanina 50 g
- celozrnná žitná mouka na zahuštění 1 dávka
- javorový sirup 1 lžička
- rajský protlak 1 lžička
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 kus
- kus másla 1 dkg
- sůl a čerstvě namletý peř 1 špetka
1. Plátky zadního hovězího naklepeme, posolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme na ně plátky anglické slaniny nebo šunky. Střed závitku poklademe zelím, směsí umíchanou z mletých škvarků a podrcených lupínků, kousíčky cukety a proužky červené papriky. Vše pevně zabalíme do závitků, sepneme nebo ovážeme nití, poprášíme moukou a zprudka osmahneme na oleji ze všech stran.
2. Maso vyndáme a do výpeku dáme jemně zesklovatět cibuli. Závitky slabě potřené sardelovou pastou vrátíme do nádoby a podlijeme vývarem. Přidáme koření, sůl, pepř a dusíme doměkka pod pokličkou.
3. Ve finále ještě závitky malinko opečeme v troubě. Mezitím doděláme omáčku. Šťávu trošku zahustíme moukou, přecedíme, pro chuť a lesk necháme v závěru v omáčce rozpustit kousek másla.
4. Ideální přílohou je dobrá dušená rýže basmati.
Zdroj: Závitky z mladého býčka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zavitky-z-mladeho-bycka[On-line 13.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář